Hoe om bloeding data op Facebook te stop

Hoe om lekkende data op Facebook te stop
Elke keer as jy 'n program oopmaak, klik 'n skakel, soos 'n boodskap, lees 'n artikel, beweeg oor 'n advertensie, of maak kontak met iemand, jy genereer data.

As jy een van 2.2 miljard Facebook-gebruikers wêreldwyd is, is jy waarskynlik gewaarsku deur die onlangse dekking van die Cambridge Analytica skandaal, 'n storie wat begin het toe die Guardian 50 miljoen onthul het (nou vermoedelik 87 miljoen) is gebruikersprofiele opgehaal en gedeel sonder die toestemming van gebruikers.

Alhoewel die #deletefacebook veldtog het momentum op Twitter gekry, dit is eenvoudig nie prakties vir die meeste van ons om ons rekeninge uit te vee nie. Dit is tegnies moeilik om te doen, en aangesien een kwart van die menslike bevolking op die platform is, is daar 'n onmiskenbare sosiale koste om afwesig te wees.

Dit is ook nie moontlik om 'n Facebook-profiel te gebruik of selfs 'n Facebook-profiel te hê sonder om ten minste sekere data op te gee nie: elke keer as jy die program oopmaak, klik 'n skakel, soos 'n plasing, beweeg oor 'n advertensie of maak kontak met iemand wat jy genereer data. Hierdie spesifieke tipe data is nie iets wat jy kan beheer nie, want Facebook beskou sulke data sy eiendom.

Elke diens het 'n prys, en die prys om op Facebook te wees, is jou data.

Jy kan egter op Facebook (en ander sosiale media-platforms soos dit) bly sonder bloedverliesdata. As jy wil bly kontak met die ou skoolvriende - ten spyte daarvan dat jy hulle nooit weer sal sien nie - hier is wat jy kan doen, stap vir stap. Die volgende instruksies is op Facebook-instellings op selfone aangepas.

Jou posisie

Die eerste plek om te begin is met die toestel wat jy in jou hand hou. Facebook versoek toegang tot u GPS-ligging as standaard, en tensy u die fynskrif gelees het toe u die aansoek geïnstalleer het (as u daardie een persoon is, vertel my asseblief waar u die tyd kry), sal dit tans toegang hê.

Dit beteken dat wanneer jy die program oopmaak, dit weet waar jy is, en tensy jy jou liggingverdelingsinstelling van "Altyd" na "Nooit" of "Slegs tydens gebruik" verander het, kan dit jou ligging dop wanneer jy nie die gebruik van die app ook.

Om jou daaglikse bewegings vir jouself te hou, gaan na Instellings op Apple iPhone of Android, gaan na Liggingdienste en skakel "Nooit" vir Facebook uit of kies. (InnerSelf Redakteur se Nota: Op my selfoon, een keer in instellings, moes ek na Gevorderde instellings gaan om "Liggingstoegang" te vind.)

Terwyl jy daar is, kyk vir ander sosiale media-programme met liggingtoegang (soos Twitter en Instagram) en oorweeg dit om na "Never" te verander. (InnerSelf-redakteur se nota: Op my foon, in die programme, het hierdie programme outomaties ligginginstellings in toestemmings: Chrome, GasBuddy, LetGo, OfferUp, Weather. Die laaste vier het goeie rede om aan te bly, alhoewel ek hulle afskakel en hulle net sal aanskakel as dit nodig is. Ek het toegang tot ligging vir die kamera en ander programme reeds afgeskakel.))


Kry die nuutste van InnerSelf


Onthou dat foto's van jou selfoon ook GPS-tagged is, so as jy dit op Facebook wil deel, herroep ook toegang tot GPS vir jou kamera.

Jou inhoud

Die volgende ding om te doen is om te beheer wie kan sien wat jy plaas, wie privaat inligting soos jou e-posadres en telefoonnommer kan sien, en pas hierdie instellings toe in terugblik op alles wat jy alreeds opgelaai het.

Facebook het 'n "Privacy Shortcuts" -oortjie onder Instellings, maar ons gaan begin met Rekeninginstellings> Privaatheid.

Jy beheer wie sien wat jy plaas, en wie sien die mense en bladsye wat jy volg, deur die gehoor hier te beperk.

Verander 'Wie kan jou toekomstige poste sien' en 'Wie kan die mense en bladsye wat jy volg' na 'Slegs vriende'.

In dieselfde kieslys, as jy afrol, sal jy 'n instelling sien met die naam "Wil jy soek enjins buite Facebook om aan jou profiel te koppel?" Kies Nee.

Nadat u hierdie veranderinge aangebring het, blaai af en beperk die gehoor vir vorige plasings. Pas die nuwe instelling toe op alle vorige poste, al word Facebook probeer om jou te alarm. "Die enigste manier om dit ongedaan te maak, is om die gehoor van elke pos een op 'n keer te verander! O my goedheid! Jy moet 1,700-plasings oor tien jaar verander. "Ignoreer jou vrese en klik op Limiet.

Volgende gaan na Privaatheid Kortpaaie - dit is in die navigatiebalk onder Instellings. Kies dan Privacy Checkup. Beperk wie jou persoonlike inligting (geboortedatum, e-posadres, telefoonnommer, geboorteplek, as jy dit verskaf het) kan sien na "Slegs My". (InnerSelf redakteur se nota: Dit het my 'n rukkie geneem om dit te vind. In Firefox is dit in die Help-afdeling (die klein vraagteken aan die regterkant in Facebook. Privaatheidskontrole is ook daar.)

Derdeparty-programme \

Elke keer as jy Facebook gebruik om 'n diens of aansoek aan te meld, gee jy Facebook en die derdeparty-diens toegang tot jou data.

Facebook het belowe om dit onlangs te ondersoek en te verander as gevolg van die Cambridge Analytica-skandaal, maar in die tussentyd is dit die beste om nie Facebook te gebruik om in te teken by derdeparty-dienste nie. Dit sluit ongelukkig Bingo Bash in.

Die derde skerm van Privaatheidkontrole wys jou watter programme tans toegang tot jou data het. Verwyder enige wat jy nie herken of wat onnodig is nie.

In die finale stap sal ons heeltemal "Facebook integrasie" afskakel. Dit is opsioneel. As jy kies om dit te doen, sal dit toestemming vir alle vorige programme, inproppe en webwerwe wat toegang tot jou data het, intrek. Dit sal ook voorkom dat jou vriende jou data vir hul programme oes.

In hierdie geval hoef jy nie individuele programme uit te vee nie, want hulle sal almal verdwyn.

Afskakel Facebook integrasie

As jy so veilig wil wees as wat dit moontlik is om op Facebook te wees, kan jy die toegang van derde party tot jou inhoud heeltemal onttrek. Dit beteken dat alle programme, invoegtoepassings en webwerwe afgeskakel word.

As jy hierdie stap neem, sal Facebook nie inligting oor jou gebruik van programme buite Facebook kan ontvang nie en apps sal nie jou Facebook-data kan ontvang nie.

As jy 'n besigheid is, is dit nie 'n goeie idee nie, want jy sal dit nodig hê om te adverteer en om programme te toets. Dit is vir persoonlike bladsye.

Dit kan die lewe vir jou 'n bietjie moeiliker maak, aangesien jou volgende aankoop by Farfetch vereis dat jy jou eie rekening opstel, eerder as om net jou profiel te oes. Jou Klout-telling mag val omdat dit nie Facebook kan sien nie en dit kan dalk vreeslik voel.

Onthou, hierdie instelling is net van toepassing op die data wat jy plaas en jouself verskaf. Die seine wat jy genereer deur Facebook te gebruik (wat jy wil, klik, lees) sal steeds aan Facebook behoort en sal gebruik word om advertensies op maat te stel.

Om Facebook integrasie af te skakel, gaan na Instellings, dan Apps. Kies programme, webwerwe en speletjies.

Facebook sal jou waarsku oor al die Farmville-bywerkings wat jy sal misloop en hoe jy 'n moeilike tyd sal hê om by The Guardian sonder Facebook aan te meld. Ignoreer dit en kies "Skakel af".

Die gesprekWel gedaan. Jou data is nou so veilig soos dit moontlik is om op Facebook te wees. Onthou egter dat alles wat jy op die platform doen, steeds data opwek.

Oor Die Skrywer

Belinda Barnet, Senior Lektor in Media en Kommunikasie, Swinburne Universiteit van Tegnologie

Hierdie artikel is oorspronklik gepubliseer op Die gesprek. Lees die oorspronklike artikel.

Boeke deur hierdie skrywer

{amazonWS: search index = Boeke; sleutelwoorde = Belinda Barnet; maxresults = 2}

enafarzh-CNzh-TWnltlfifrdehiiditjakomsnofaptruessvtrvi

volg InnerSelf op

Facebook-ikoonTwitter-ikoonrss-ikoon

Kry die nuutste per e-pos

Emailcloak = {af}